מוזיאון הגנה
מלחמת העצמאות
בחר עמוד

הקרב על ג'נין - ליל 29-28/5 עד 3/6/48

בימים 30-28 במאי כבשה חטיבת 'גולני' במבצע 'ארז' את רכז הגלבוע במזרח ואת מגידו ולג'ון במערב. המטכ"ל החליט לנצל את ההצלחה לשם ריתוק הצבא העיראקי, והורה לפיקוד הצפון לכבוש את ג'נין ולהטריד את כוחות האויב בגזרות טול כרם, ואדי עארה ובקעת הירדן (מבצע 'יצחק').

לצורך כיבוש ג'נין, הועברה חטיבת 'כרמלי' מן הגליל המערבי, ולפיקודה נוספו שני גדודים של חטיבת 'גולני'. לפי התכנון, ההתקפה על ג'נין כללה שלושה שלבים בלילה אחד: שלב א' - השתלטות חטיבת 'גולני' על הכפרים הערביים שבשלוחות המערביות של הגלבוע, משני צדדיו של כביש עפולה-ג'נין; שלב ב' - לאחר השתלטות על דרכי הגישה לעיר - תפיסה של טבעת המשלטים המקיפה את העיר בידי שני גדודי 'כרמלי'; שלב ג' - פריצה לעיר ג'נין והשתלטות עליה עם שחר (פלוגת קורס המ"כים של 'כרמלי', מוסעת באוטובוסים משוריינים).

בליל 2/1 ביוני כבשו כוחות 'גולני' את הכפרים עראנה, ג'למה ומקיבלה, אולם הפעולה נמשכה עד שחר, ולכן נדחה שלב ב'. במשך היום ערכו העיראקים התקפות נגד ונהדפו. לקראת הלילה הוחל בכיתורה של ג'נין. בבוקר 3 ביוני הודיע מפקד חזית הצפון, משה כרמל, למטכ"ל: "ההתקפה על ג'נין מתפתחת לפי התכנית. אנו חולשים כבר על המשלטים מזרחית ודרומית מערבית לכביש, השולטים עליה. כן מחזיקים כוחותינו ברכסי הגבעות צפונית לעיר. האויב נוקט התנגדות קשה בכל כלי הנשק, כולל התותחים. הקרבות נמשכים. הכרח לבצע התקפת הסחה אצל 'אלכסנדרוני', כדי למנוע הגשת תגבורת לכאן".

אולם למעשה לא בוצעה התקפת הסחה של חטיבת 'אלכסנדרוני' על טול כרם ולא נתפס היעד העיקרי ברכס שמדרום-מזרח לג'נין, לא נכבשה משטרת ג'נין ולא נחסם הכביש במיצר ג'נין. סמוך לשעה 10:00 חל מפנה חמור: גדוד עיראקי עם סוללת תותחים נע במכוניות מעבר שכם אל ג'נין. כעבור שעה קלה נפתחה על כוחות צה"ל אש כבדה של מרגמות, תותחים ומטוסים. העיראקים הסתערו על המוצב הקדמי (נ"ג 336.4) שממערב לכביש. בשל אבידות כבדות נסוגה הפלוגה שבמקום אל המשלט העיקרי, שבו נמצאה מפקדת גדוד 21. כשעה לאחר מכן נפתחה התקפה על המשלט הדרומי-מערבי עצמו, וכל הניסיונות לסייע לו נכשלו.

מטוסי צה"ל היו עסוקים בגזרה המצרית; טווח התותחים המיושנים (ה'נפוליונצ'יקים') והמרגמות לא הגיע אל ריכוזי האויב העיקריים; גדוד 22 לא הצליח לסייע, וחלקים של גדוד 21 התחילו לסגת לעבר המשלטים המזרחיים מהעיר, על פי פקודה מדומה, שלא הייתה אלא שמועה.

נסיגת גדוד 21 באור היום גרמה לאבידות כבדות. מפקדת הגדוד נותרה במשלט העיקרי עד חשיכה. גדוד 22 החזיק במשלטיו. בצהריים הוחלט להפעיל את העתודה, כדי לכבוש את העיר עצמה. כוח העתודה היה מורכב מכמה מכוניות משוריינות ומארבע מחלקות חי"ר של 'כרמלי' ומשתי פלוגות של 'גולני'. הכוח עבר את משלטי הכביש, חלף על פני הגשר, וחדר לתוך העיר שנמצאה ריקה מתושביה. היחידה הפורצת נתקלה באש ממשלט שבדרום העיר, והוא נכבד לאחר זמן קצר. בלילה הייתה העיר כולה, מלבד בניין המשטרה, בידי צה"ל.

בשעות הערב נקלטה קריאה מתחנת המשטרה של ג'נין: "היהודים בתוך העיר. בניין המשטרה בסכנה. הצילו!". במקביל הגיעו כוחות 'כרמלי' במשלטים במערב עד משבר. בשעה 23:00 התקבלה במטכ"ל הערכת המצב של מפקד החזית: "המצב בג'נין עדיין ללא הכרעה; קרבות אכזריים על המשלטים ובעיר, לאויב מוזעקת תגבורת; אי אפשר יהיה להחזיק בג'נין כטריז יחיד ב'משולש'. יש להחזיק בג'נין רק אם הכוונה לכבוש במהרה את טול כרם; אם אין כוונה לתקוף את 'המשולש' במקום נוסף, אפשר שיש לעזוב את ג'נין בטרם ייגרמו אבידות נוספות. הודיעו מיד תשובתכם". כעבור שלושת רבעי השעה נשלחה התשובה: "אם אין אפשרות להחזיק בג'נין, יש לסגת באופן מסודר. אין בידינו לכבוש את טול כרם, רק נטריד הלילה. שקול, החלט, בצע, והודיעני".

בחצות הודיע מפקד החזית על החלטתו: לסגת עד עלות השחר מן העיר וממשלטיה, ולהיערך בשורת גבעות במרחק ק"מ ומחצה מצפון לעיר.

 

© כרטא